Ključne karakteristike Gasparini X-Press apkant preše i odabir pravog modela za vašu proizvodnju

Ključne karakteristike Gasparini X-Press apkant preše i odabir pravog modela za vašu proizvodnju

 • srijeda, 16.8.2023.

Hidraulične savijačice za kutno savijanje limova također poznate kao press brakes, apkant ili abkant preše ključni su strojevi u industriji obrade metala i limova. Ovi moćni strojevi omogućavaju precizno kutno savijanje limova, stvarajući dijelove raznih oblika i dimenzija. Kako biste postigli najbolje rezultate u vašoj proizvodnji, važno je razumjeti ključne karakteristike apkant preša i odabrati odgovarajući model koji će zadovoljiti vaše potrebe. U tom kontekstu, Gasparini Industries se ističe kao vodeći proizvođač apkant preša koji nudi vrhunske performanse, inovacije i pouzdanost. Njihova linija apkant preša prilagođena je različitim potrebama industrije i postavlja standarde u svijetu tehnologije kutnog savijanja limova.
U ovom članku istražujemo najvažnije aspekte apkant preša i pružamo vam smjernice za donošenje informirane odluke.

1. Kapacitet savijanja i dimenzije

Kapacitet savijanja predstavlja maksimalnu debljinu i dužinu lima koji stroj može saviti. Pri odabiru apkant preše, razmotrite tipične dimenzije limova koje ćete obrađivati. Odabir stroja s odgovarajućim kapacitetom osigurat će da vaša proizvodnja ide glatko i efikasno.

2. Preciznost i Kontrola

Visoka preciznost je ključna za postizanje željenih dimenzija i kvalitete savijenih dijelova. Napredni upravljački sustavi omogućuju programiranje preciznih kutova savijanja, radijusa i pozicioniranja, što osigurava dosljedne rezultate u svakom ciklusu savijanja.
Gasparini apkant preše su osmišljene kako bi pružile neusporedivu preciznost i ponudile savršene rezultate u obradi limova. Njihova napredna tehnologija omogućuje operaterima da postignu željene kutove savijanja i dimenzionalnu točnost bez kompromisa. Bez obzira na složenost dijelova, Gasparini preše jamče konzistentnost i visoku kvalitetu prilikom svakog savijanja.

Gasparini aktivno kruniranje (adaptive crowning)

Lim je nepredvidiv i njegove karakteristike ovise o neprovjerljivim faktorima:
 • Način proizvodnje
 • Tolerancija u dimenzijama
 • Naprezanja kod rezanja
 • Način strojne obrade
 • Temperatura i uvjeti skladištenja

Radi se o stotinkama

Kod kutnog savijanja lima, gornji prihvat apkant preše se u sredini uvijek povija prema gore i tamo će žig biti udaljeniji od matrice nego na krajevima.
Kruniranjem se podiže klupa kako bi matrica bila na stalnoj udaljenosti od žiga. Ako upotrijebimo neispravnu ili nikakvu krunu preše, udaljenost između žiga i matrice varirat će duž profila. Uz nedovoljnu kompenzaciju, kut će biti otvoreniji u središtu ili obrnuto, biti će previše zatvoren.
Iz tog razloga, kompenzacija deformacije preše na temelju samo teoretskih karakteristika lima dovodi do gubitaka vremena i rasipanja materijala. Bolje je izmjeriti i zatim kontrolirati kompenzaciju u stvarnom vremenu, bez riskiranja.
Gasparini aktivno kruniranje; adaptive crowning

Mjerite, ne nagađajte

Kako bi se u stvarnom vremenu prilagodila deformaciji prihvata, Gasparini apkant preša se oslanja na dva precizna senzora, tj. srce Gasparini sustava aktivnog kruniranja. Prvi detektira početak savijanja prihvata. CNC aktivira cilindre u prihvatu na klupi dok se očitanje drugog senzora ne izjednači s prvim.
Na taj su način gornji i donji prihvat prihvat uvijek savršeno paralelni. Rezultat je potpuna kontrola uz maksimalnu preciznost i apsolutnu ponovljivost s bilo kojim materijalom.
Ne morate unositi nikakvu vrijednost, apkant preša ju sama očitava sa svojih senzora. Karakteristike materijala se mogu potpuno promijeniti od jednog do drugog komada dok će apkant preša uvijek reagirati na najbolji način.
Gasparini aktivno kruniranje; adaptive crowning

Kontinuirana evolucija

Gasparini aktivno kruniranje PLUS je najnaprednija verzija Gasparini aktivnog kruniranja, a dio je ECO+ paketa. U ovoj konfiguraciji nalazi se spremnik ulja pod tlakom koji se puni kada apkant preša nije aktivna, tako da prilikom savijanja sustav već ima rezervnu količinu ulja spremnu za upotrebu. Na taj način aktivno kruniranje počinje trenutno smanjujući vrijeme čekanja, opterećenje motora i pumpe. Također je smanjena potrošnja energije jer spremnik ulja omogućuje upotrebu manje pumpe koja radi smanjenom snagom.

Gasparini aktivno kruniranje; adaptive crowning

GPS4 sustav kontrole kuta

Fenomen opruge se pojavljuje kod savijanja bilo koje vrste metala pod bilo kojim uvjetima. Za postizanje preciznog savijanja neophodan je sustav za mjerenje kuta koji daje savršen rezultat bez potrebe za provođenjem preliminarnih testova ili korekcija.
GPS4 kontrolira i prilagođava kut tijekom procesa savijanja. Srce sustava je senzor dvostruke vilice koji uspostavlja 4 kontaktne točke na materijalu, on detektira kut savijanja i šalje podatke na apkant prešu.
Gasparini GPS4 sustav kontrole kuta; angle control system
Jednostavan je za korištenje jer ne zahtijeva unos debljine, duljine, vrste materijala ili sile savijanja.
Uklanja potrebu za izvođenjem testova uzoraka i zahtijeva samo unos kuta savijanja.
Karakteristike materijala nemaju utjecaja na sustav, jer se kut mjeri i dinamički uspoređuje s ciljnom vrijednošću.
Gasparini GPS4 sustav kontrole kuta; angle control system
S GPS4 možete raditi s vrlo kratkim prirubnicama, čak i jednakima minimalnoj duljini prirubnice koju dopušta matrica.
Možete raditi s komadima s mnogo obrnutih savijanja, bez problema zbog tolerancija i nakupljanja pogrešaka.
Površinski sjaj nema utjecaja na mjerenje.
Gasparini GPS4 sustav kontrole kuta; angle control system

Prednosti

 • Može raditi s prirubnicama koje ne prelaze širinu V-matrice.
 • Maksimalna preciznost i ponovljivost bez ručne korekcije.
 • Mjerenje kuta je stvarno, a ne teoretsko.
 • Sustav omogućava slobodan prostor oko radnog područja.
 • Moguće je koristiti do četiri radne stanice.
 • Dostupan za većinu komercijalno dostupnih matrica

Tehničke informacije

V otvor matrice8 mm - 160 mm
Kut savijanja70° - 150°
Omjer otvora matrice / debljine V/t>= 7:1
Visina matrice>= 60 mm
Dužina matrice>= 67 mm
Preciznost sa V = 8 - 16 mm<= 0,35°
Preciznost sa V = 16 - 125 mm<= 0,25°

e-Reflex sustav kompenzacije deformacije bočnih okvira

Tijekom procesa savijanja bočni okviri su izloženi jakim silama koje uzrokuju deformacije u području grla apkant preše. Ovaj učinak rezultira odmicanjem gornjeg prihvata od klupe, ugrožavajući točnost upravljačkih sustava. Deformacija bočnih okvira je fizički fenomen koji se ne može izbjeći. Samo apkant preša opremljena kompenzacijskim sustavom može savladati i ispraviti ovaj problem.
e-Reflex sustav kompenzacije deformacije bočnih okvira

Kako radi

e-Reflex kontrolira deformaciju bočnih okvira zahvaljujući mreži senzora u stroju i njegovom hidrauličkom krugu. Ova se pogreška mjeri i uspoređuje s enkoderom položaja cilindra i tlakom ulja. Na taj način možemo odrediti stvarnu visinu vrha žiga, bez obzira na otklone bočnih okvira.
Bez obzira na duljinu radnog komada, varijacije debljine, položaj radnog i karakteristika lima položaj gornjeg prihvata je uvijek pod kontrolom tijekom procesa savijanja kako bi se zajamčila ponovljivost kuta.

e-Reflex

Laser Check sustav za mjerenje kuta savijanja

Laser Check, proizvođača Data M Engineering, je sustav za mjerenje i korekciju kuta savijanja pomoću laserske zrake. Uređaj se sastoji od lasera i kamere s obje strane linije savijanja.
Detekcija se provodi na sljedeći način:
 • Laserska zraka se projicira na površinu lima
 • Kamera detektira lasersku zraku
 • Kut između snopa i osi kamere određuje kut savijanja
U onim slučajevima kada nije moguće potpuno ukloniti silu savijanja apkant preše, na primjer kod velikih i teških dijelova, opružni povrat se definira mjerenjem C-okvira pomoću mjerača naprezanja.
Najvažnije značajke ovog sustava su mogućnost ugradnje na bilo koju apkant prešu bez dodatnih prilagodbi alata. Unatoč tome, potrebno je promijeniti visinu klupe kako bi se postavile linearne vodilice po kojima će uređaj kliziti. Radni komad koji se savija mora imati dovoljno dugu bočnu prirubnicu da omogući očitavanje i ne smije imati kontra savijanja koja bi mogla blokirati zraku ili se sudariti s uređajem. S druge strane, nema ograničenja otvora matrice, čak ni kod matrica s promjenjivim V-om. Može se koristiti s vrlo velikim tonažama.

Laser Check bend angle measurement system

Tehničke informacije

Otvor matrice6 - 350 mm
Visina matrice55 - 120 mm
Kut0° - 180°
Točnostviše od ±0,1°
Vrijeme ciklusa savijanja6 - 18 s

3. Automatizacija za povećanu produktivnost

Automatizirane apkant preše ubrzavaju proizvodni proces, smanjujući potrebu za ručnim radom i povećavajući ukupnu produktivnost. Opcije kao što su automatsko pozicioniranje i promjena radnih alata olakšavaju rad operaterima i smanjuju vrijeme ciklusa.
Gasparini apkant preše su opremljene naprednim sustavima automatizacije koji ubrzavaju procese savijanja i povećavaju ukupnu produktivnost. Automatizirani sustavi omogućuju brže i točnije pozicioniranje lima, smanjujući vrijeme ciklusa i optimizirajući resurse. To rezultira većom proizvodnjom uz minimalan napor.
Gasparini apkant preše se mogu konfigurirati kao samostalne, tandem, tri ili četiri zajedno u seriji, te integrirane u robotsku ćeliju ili automatiziranu liniju. Također svi strojevi su certificirani i usklađeni sa smjernicama Industrije 4.0.

4. Fleksibilnost za različite potrebe savijanja

Neovisno o raznovrsnosti vaših proizvodnih zahtjeva, Gasparini apkant preše pružaju izvanrednu fleksibilnost.

Sustavi stezanja za žigove, matrice i adaptere alata

Vrijeme montiranja alata na apkant prešu je neproduktivno vrijeme koje povećava troškove proizvoda bez povećanja njegove vrijednosti. Zato je važno odabrati sustav stezanja koji omogućuje poboljšanje učinkovitosti i profitabilnosti vaše proizvodnje.
Iz tog razloga Gasparini je razvio širok raspon steznih sustava i adaptera za alate za gotovo sve dostupne standarde na tržištu. Zahvaljujući ovim dodacima možete koristiti dugačke žigove (npr. Wila, Beyeler, LVD, Gasparini, American-style, itd.) postavljene ravno na prihvat i kratke žigove (npr. Promecam, itd.) postavljene na adaptere alata. Možete kombinirati ručno, pneumatsko i hidraulično stezanje kako biste sastavili najbolje rješenje za svoj način rada.

Ručno stezanje vijcima

Dobar izbor kada uvjeti proizvodnje ne zahtijevaju česte izmjene alata. Zahvaljujući iznimnoj čvrstoći, može se koristiti i na najvećim tonažama. Alati se izvlače sa strane u potpuno sigurnim uvjetima jer alati ostaju na mjestu čak i kada je stezaljka otvorena.

Manual screw clamping

Toolever adapteri za ručno stezanje

Toolever adapteri imaju novu brzu polugu za stezanje alata. Zahvaljujući stezanju preko poluge omogućuju ogromnu uštedu vremena u usporedbi s tradicionalnim ručnim stezanjem s vijcima.

Toolever adapteri za ručno stezanje

Gasparini gornje pneumatsko stezanje alata

Samopodešavajuće Gasparini gornje pneumatsko stezanje s držačima žiga prikladno je za alate europskog tipa. Gasparini gornje pneumatsko stezanje omogućuje sigurno umetanje i uklanjanje alata s prednje strane stroja. Alati se automatski poravnavaju, postavljaju i stežu, te na taj način skraćuju vrijeme izmjene i značajno povećavaju produktivnost.

Gasparini Upper Pneumatic Clamping

AirSlide adapteri

Inovativni sustav distribucije komprimiranog zraka omogućuje vam da ih pomičete duž cijele duljine prihvata. Nema potrebe za cijevima za dovod zraka ili alatima za stezanje. Držači žigova mogu se ukloniti ili dodati u bilo kojoj kombinaciji bez propuštanja zraka. Štoviše žigovi se podižu i sjedaju automatski, te se samoporavnavaju. Poput Toolever stezanja, mogu se postaviti jedan naspram drugog zahvaljujući prednjim krunskim klinovima. Kompatibilni su sa segmentiranim žigovima i drže ih čak i kada su stezaljke otvorene.

AirSlide adapteri

Wila ručno, pneumatsko i hidraulično stezanje

Gasparini apkant preše mogu biti opremljene WILA novim pneumatskim premium standard sustavima stezanja za žigove i matrice. Na taj način možete nastaviti koristiti i svoje postojeće alate. Gasparini također proizvodi pneumatske sustave stezanja kompatibilne s Wila alatima u kvaliteti koju tražite.

Wila manual, pneumatic, and hydraulic clamping

Hidraulično stezanje alata

Hidraulični sustav stezanja alata montira se izravno na prihvat apkant preše. Koristi se na apkant prešama velike tonaže ili s dugim alatima koji ne trebaju dodatne adaptere za stezanje žigova. Sustav postiže visoku čvrstoću stezanja i djelujući na velikim površinama zahtijeva manji pritisak i time jamči dulji vijek trajanja sustava.
Hidraulično stezanje se samoporavnava. Kada se aktivira stezanje adapteri alata se oslanjaju na nosivu površinu eliminirajući potrebu za probnim savijanjima.
Stege omogućuju brzo i precizno stezanje alata čak i kod segmentiranih žigova.

Hydraulic clamping

Sustavi stezanja matrice

Gotovo svi donji alati mogu se montirati na Gasparini X-Press apkant preše.
Neki od podržanih vrsta su:
 • European/Promecam
 • Wila standard
 • Wila s odstojnicima
 • Beyeler
 • LVD
 • Gasparini

Die clamping systems
Možete odabrati ručne, pneumatske ili hidraulične sustave stezanja za maksimalnu svestranost.

CNC upravljani zadnji prisloni

X-Press apkant preše mogu biti opremljene s dva CNC-upravljana modela zadnjih prislona. Oba su sinonim za robusnost, točnost i brzinu. Pokreti se provode pomoću proširivih i fleksibilnih EtherCAT digitalnih servo pogona. Motore i pogone proizvodi tvrtka Panasonic Electric Works, koja je svoju aplikaciju razvila u suradnji s tvrtkom Gasparini Industries.
Kuglični recirkulirajući linearni ležaj sa zupčastom letvom bez mehaničkog zazora osigurava visoku i konstantnu preciznost. Vrste prislona i broj osi mogu se prilagoditi vrsti procesa, veličini radnog komada i broju radnih stanica. Na taj način zadovoljavaju se najrazličitije proizvodne potrebe.

CNC-controlled automated press brake backgauge
Kutno savijanje lima preko 3D uvezene datoteke. CNC generira slijed kutnog savijanja lima izravno iz 3D crteža. Zadnji prisloni se također mogu pomaknuti prema naprijed kako bi omogućili specijalna savijanja.

CNC-controlled automated press brake backgauge

Gasparini zadnji prisloni, brzi i precizni

Gasparini sustav zadnjih prislona izrađen je od monoblok okvira, pomičnog na kugličnim recilkulirajućim linearnim ležajevima s kaljenom i precizno brušenom zupčastom letvom. Standardna konfiguracija uključuje X i R osi (dubina i visina) i opremljena je s 2 ručna ticala montirana na linearne vodilice. Sustav Gasparini zadnjih prislona može se proširiti i na postojeće apkant preše i pokriva sve kombinacije od 2 do 6 osi.
Zadnji prisloni imaju integriranu sigurnosnu značajku protiv sudara. Zahvaljujući sustavu protiv sudara, ticalo prislona se otključava u slučaju udaraca koji bi ga mogli oštetiti ili izgubiti svoj položaj. U tom slučaju operater može lako vratiti ticalo natrag u njegovo sjedalo.
Sva ticala, također u osnovnoj konfiguraciji s 2 osi mogu se pomicati i premještati bez potrebe za pristupom stražnjem dijelu stroja, što nosi značajne prednosti u uštedi vremena i sigurnosti.

Gasparini Backgauges

Svestranost

Dodavanjem osi Z1 - Z2, ticala prislona se mogu pomicati poprečno kako bi se pojednostavilo pozicioniranje dijelova različitih duljina ili pri radu na više stanica. Motori bez četkica na EtherCAT sabirnici jamče iznimno brze pokrete.
Ukoliko dio ima razmaknute ili raspoređene točke prislona može se dodati dodatno ticalo s neovisnim hodom s X6 osi. Dodavanjem ove osi također je moguće napraviti konusna savijanja do 75°. U tom slučaju ticala pružaju tri pouzdane točke prislona kako bi se dobio pravilan kut i položaj savijanja. Kako biste postigli maksimalnu svestranost, možete automatizirati oba ticala prislona s X5 - X6 osi, dosežući kut od 80° na kosim savijanjima.

CNC-controlled automated press brake backgauge

Praktičnost na umu

Sa sustavom Thin-support (dodatni uvlačni zadnji prislon) čak i tanji limovi su uvijek ispravno postavljeni i vođeni.

CNC-controlled automated press brake backgauge
Odabirom funkcije F (dostupna kao opcija na Gasparini apkant prešama od 50 do 330 tona), operater pneumatski otključava i pomiče vodilice prema sebi bez upotrebe ključeva ili alata tako da može premjestiti ticala prema potrebi direktno sa svoje radne stanice.

CNC-controlled automated press brake backgauge

Tower zadnji prisloni apsolutna snaga i preciznost

Tower zadnji prisloni su izuzetno čvrsti i precizni. Prikladni su za tešku obradu kao i bilo koju vrstu savijanja na X-Press prešama u rasponu od 100 t do 2500 t. Kako bi se osigurale vrhunske performanse, zadnji prisloni dizajnirani su i proizvedeni s visokotehnološkim, sofisticiranim i pouzdanim komponentama. Tower zadnji prisloni pružaju širok raspon rukovanja, jednostavno koso pozicioniranje, vrlo visoku preciznost i mogućnost integriranja podizača zadnjeg prislona.
Stražnji okvir sastoji se od dva ili više tornja s 3 osi pokretnih na linearnim vodilicama pomoću kugličnih navojnih vretena i AC motora bez četkica. Ova konfiguracija s neovisnim vodilicama i osovinama omogućuje bilo koju vrstu pozicioniranja, te ne ograničava nikakvu vrstu nagiba ili konusnog savijanja, a osim toga omogućuje operateru veliki izbor pokreta unutar samog stroja. Na stražnjoj strani stroja moguće je ugraditi nosače limova za podupiranje na sličan način kao kod prednjih nosača lima. Posebno su korisni u slučaju vrlo tankih, širokih i/ili teških metalnih ploča.

CNC-controlled automated press brake backgauge

Prednji nosači i podizači lima

Standardni nosači lima

Prednji nosači isporučeni u standardnoj opremi stroja mogu se premjestiti i fiksirati duž cijele duljine stroja. Njihova visina se može podešavati steznom ručkom.

CNC-controlled automated press brake backgauge

Prednji klizni nosači lima

Prednji klizni nosači podesivi po visini postavljeni su na linearnu vodilicu i s ladicom za alat. Po potrebi se lako odvaja od vodilice, a zahvaljujući maloj težini može se lako rukovati. Nosiva površina je dimenzija 600 x 140 mm, presvučena je polietilenskim profilima protiv ogrebotina nosivosti do 500 kg.

CNC-controlled automated press brake backgauge

Prednji klizni nosači lima PLUS

Ova vrsta prednjih kliznih nosača dizajnirani su da olakšaju posao operatera. Pričvršćuju se na apkant prešu pomoću linearne vodilice koja omogućuje pozicioniranje po cijeloj dužini stroja. Također su okomito podesivi s preciznim recirkulacijskim kugličnim vretenom kako bi odgovarali visini donjeg alata. Linearne vodilice protežu se izvan stola gdje se nosači mogu parkirati kada se ne koriste.
Na aluminijski nosač možete dodati nekoliko opcija:
 • Skrivene graničnike
 • Mjerno ravnalo
 • Čelične kuglice za manipulaciju
 • Četke protiv ogrebotina
 • Mikrometarska mjerila
 • Kutomjer

Front support arms and sheet lifters for press brake

Prednji podizači lima

Prednji podizač lima učinkovita je pomoć apkant prešama. U osnovi se sastoji od para nosača lima postavljenih na prednjoj strani stroja u visini linije savijanja (donji alat). Podizači listova upravljani su pomoću CNC, prateći i podupirući lim tijekom procesa savijanja. Podizači lima mogu se ugraditi i sa zadnje strane stroja s RPG zadnjim prislonima.

Front support arms and sheet lifters for press brake

Gasparini tandem, tri, četiri ili više spojenih apkant preša

Gasparini preše se mogu spojiti u tandem od 2, 3, 4 ili više strojeva. To je idealno rješenje za izradu vrlo dugih dijelova kao što su cijevi, stupovi i drugi profili, uz zadržavanje razine produktivnosti samostalnih preša.
Dvije apkant preše u tandemu omogućuju postizanje veće brzine u odnosu na jedan veći stroj.
Upareni strojevi mogu biti različitih duljina i tonaža.
Delem CNC-ovi, s opcijom Tandem Link, omogućuju prijenos programa savijanja s jedne preše na drugu.
press brakes tandem tridem quadrem configuration
Uparene apkant preše se mogu prebaciti u samostalni rad u bilo kojem trenutku u vrlo kratkom vremenu.
Grlo apkant preša se također može povećati kako bi se omogućila obrada vrlo velikih dijelova.
Sigurnosni uređaji dizajnirani su za prilagodbu različitim konfiguracijama i mogu se opremiti pogonom.
press brakes tandem tridem quadrem configuration

5. Produktivnost, ergonomija i sigurnost za operatera

Produktivnost i ergonomija također su jedni od ključnih faktora koji zajedno oblikuju radno okruženje i utječu na efikasnost i efektivnost zaposlenih. Visoka produktivnost zahtjeva optimiziranu radnu okolinu i alate koji omogućavaju brže izvršavanje zadataka bez suvišnih napora ili prekida. S druge strane, ergonomija se bavi prilagodbom radnog okruženja i opreme potrebama ljudskog tijela, čime se smanjuju rizici od umora, povreda mišićno - koštanog sustava i dugoročnih zdravstvenih problema. Integracija dobrih ergonomskih principa može poboljšati koncentraciju, smanjiti stres i povećati udobnost zaposlenih, što dugoročno doprinosi povećanju produktivnosti i zadovoljstva na radu. Integrirani sustavi sigurnosti, kao što su zaštitne prepreke i senzori, osiguravaju siguran rad operatera tijekom rukovanja strojem. Sigurnost operatera je uvijek prioritet u radnom okruženju.

Bežična nožna pedala za kontrolu apkant preše

Ovo je evolucija standardnih Gasparini nožnih komandi. Dizajnirana je za one koji ne žele gnjavažu oko kabela na tlu ispred apkant preše. Može se montirati i na klizni ležaj kako bi se klizala duž apkant preše jednostavnim pritiskom noge.
Bežična nožna pedala opremljena je radio odašiljačem u stalnoj komunikaciji s prijamnikom u upravljačkom ormaru. Radio sustav je certificiran za upotrebu na industrijskim strojevima. U većini slučajeva može se instalirati kao naknadna oprema na Gasparini apkant preše kao i na one drugih proizvođača.

press brake wireless footpedal

Laserska projekcija za savijanje bez zadnjih prislona (Laserline)

Laserline proizlazi iz potrebe nekih kupaca za kutnim savijanjem bez upotrebe zadnjih prislona preše. Tipičan slučaj za savijanja u više koraka (uzastopno savijanje). Također je korisno za kosa savijanja bez X5-X6 osi, ili kada dio nema korisne površine za oslonac.
Laserline projicira svjetlosnu zraku koja vam omogućuje provjeru ispravnog položaja radnog komada. Može se ugraditi na postojeće preše, ovisno o instaliranoj verziji CNC-a.

Laserline for bending without backgauges

Optički barkod skener

Bežični barkod čitač za apkant preše komunicira s CNC-om preko svoje baze za punjenje. Može čitati tradicionalne 1D bar kodove (EAN, Code128, Code39 Extended itd.), kao i novije i učinkovitije 2D kodove (DataMatrix, QRCode, itd).
Za učitavanje programa za savijanje potrebno je samo skenirati kod. Ovaj kod se može ispisati na proizvodnoj bilješci, na naljepnici ili ugravirati izravno na lim. Program se može pohraniti lokalno ili na serveru.
Skener projicira nišan i omeđuje skenirano područje s četiri crvene točke. Ako je očitanje ispravno, skener daje povratnu informaciju korisniku zelenom točkom na kodu i svjetlom na poleđini. Također se emitira zvučni signal, koji korisnik može isključiti. Prva konfiguracija i sve sljedeće postavke izvode se jednostavnim skeniranjem specifičnih 2D kodova.

Optical barcode scanner for press brake

DSP-AP Laserski sustav zaštite

DSP-AP stvara vidljivu lasersku zaštitu u skladu s EN12622 regulativom. Štiti operatera apkant preše od opasnosti da bude prignječen između gornjeg i donjeg alata. Predstavlja evoluciju u sigurnosti preša u odnosu na neučinkovite svjetlosne zavjese ili zastarjele zaštite od jedne zrake.
Ovaj uređaj smanjuje točku isključivanja (točku promjene brzine) do 4 mm od lima, čime se omogućuje značajna ušteda u trajanju ciklusa savijanja. Kao rezultat toga, prihvat se više kreće većom brzinom, zadržavajući dio ciklusa savijanja kada se kreće manjom brzinom na minimumu. Količina vremena koju DSP-AP može uštedjeti u odnosu na konvencionalni sustav je oko 1,2 sekunde po savijanju. Laserska sustav zaštite DSP-AP također ima funkciju za automatsko prepoznavanje kutija i profila s bočnim stijenkama.

DSP-AP laser safety system
Nosači imaju sustav "Safe Release": dizajnirani su da se otkače bez oštećenja u slučaju sudara s alatima ili drugim predmetima. Mogu biti opremljeni CNC-kontroliranim motoriziranim pozicioniranjem, odašiljač i prijemnik se automatski postavljaju na odgovarajuću visinu ovisno o alatima i radnim uvjetima.

DSP-AP laser safety system

Syner-G Daljinski upravljač

Daljinski upravljač Syner-G omogućuje jednostavan pristup najčešćim funkcijama preše:
 • Pneumatsko otvaranje i zatvaranje stega za žigove i matrice na adapterima alata
 • Hidrauličko otvaranje i zatvaranje stega na prihvatu
 • Kalibracija senzora za sustav kontrole kuta GPS4
 • Parkiranje motoriziranog laserskog sigurnosnog sustava i zadnjih prislona
 • Dodatni gumb koji se može pridružiti nekoj od drugih funkcija po vašem izboru.

Syner-G remote control
Ova je opcija uključena kao standard ako je preša opremljena pneumatskim ili hidrauličnim stezanjem, s GPS4 ili motoriziranim laserskim sigurnosnim sustavom.

Drive Bar LED pomoć pri pozicioniranju alata

Drive Bar je višebojna LED traka kojom izravno upravlja CNC. Korisna je na apkant prešama s više radnih stanica. Plavo svjetlo govori operateru gdje treba instalirati gornje alate, zeleno svjetlo označava koja će biti sljedeća aktivna stanica.
Na ovaj način operater može ići izravno do točke naznačene za sljedeće savijanje bez oklijevanja, smanjujući vrijeme mirovanja i pogreške.
Drive Bar je dostupan na Delem DA-66T i DA-69T CNC-ima.

 Drive Bar: press brake tool positioning

6. Softverske Mogućnosti

Napredni softver za programiranje, simulaciju i upravljanje strojem olakšava proces projektiranja i proizvodnje. Intuitivni softveri omogućuju brzu pripremu programa i optimizaciju rada stroja.
Gasparini Industries također nudi napredan softver za programiranje, simulaciju i upravljanje apkant prešama. Ovaj softver omogućuje brzu i preciznu pripremu posla te optimizaciju procesa obrade lima. Simulacije omogućuju unaprijed pregledavanje kutnog savijanja kako bi se osigurala najbolja kvaliteta i efikasnost.

CNC za apkant preše

Gasparini Industries hidraulične preše mogu biti opremljene različitim vrstama CNC-ova, prema zahtjevima, preferencijama i proizvodima. Svaka platforma ima svoje karakteristike koje odgovaraju specifičnim potrebama korisnika.
Svi Gasparini modeli apkant preša mogu se povezati u LAN mrežu radi razmjene programa i drugih podataka. Vaši programi i konfiguracije sigurni su zahvaljujući uslužnim programima za sigurnosno kopiranje i daljinskoj pomoći Gasparini TeleLink.

Delem DA-58T

Delem DA-58T CNC je za programiranje u 2D načinu rada na jednostavan i brz način zahvaljujući 15” zaslonu osjetljivim na dodir. Interakcija i jednostavnost programiranja čine ga idealnim za svakodnevni rad. Može se instalirati u konfiguraciji Gasparini tandem, tri, četiri ili više spojenih apkant preša.

press brake CNC

Delem DA-66T i DA-69T

DA-66T i DA-69T CNC-ovi dostupni su za X-Press Next i SuperCustom apkant preše. Zahvaljujući intuitivnom korisničkom sučelju, omogućuju brz prijelaz iz programiranja na proizvodnju. Široki zaslon osjetljiv na dodir od 17” olakšava rad operatera i može se koristiti dok nosite rukavice. Njegov hardver omogućuje upravljanje svim Gasparini strojevima, čak i na onim najzahtjevnijim i najsnažnijim.

press brake CNC
DA-69T se razlikuje od DA-66T po značajkama 3D programiranja. Oba CNC-a podržavaju mogućnost sinkroniziranog upravljanja više od jedne apkant preše (Gasparini tandem, tri, četiri ili više spojenih apkant preša) kao i upravljanje sa svakom pojedinačno. Višestruke konfiguracije stroja omogućuju maksimiziranje produktivnosti s raznim serijama dugih i kratkih komada.
press brake CNC

Izvanmrežni softver

Zahvaljujući izvanmrežnom softveru, možete raditi na računalu kao i na stroju. Možete kreirati programe i učitavati crteže bez ometanja rada operatera i slati podatke putem mreže na različite strojeve.
Izvanmrežni softver nudi iste funkcije kao i CNC instaliran na preši, dajući korisniku poznato i jednostavno sučelje. Dizajner također može dodati upute operateru, olakšavajući komunikaciju između odjela.

press brake CNCe

7. Cijena i povrat ulaganja

Dok je cijena važan faktor, važno je razmotriti dugoročni povrat ulaganja kroz povećanu produktivnost, smanjenje vremena ciklusa i poboljšanu kvalitetu proizvoda.

Zaključak

Apkant preše ključni su strojevi u industriji obrade metala i limova omogućavajući precizno savijanje i oblikovanje dijelova. Pravilan odabir modela apkant preše, uzimajući u obzir karakteristike kao što su kapacitet, preciznost, automatizacija i fleksibilnost ključan je za postizanje uspješne i efikasne proizvodnje. Proučite pažljivo svoje potrebe i konzultirajte se s profesionalcima prije nego što donesete odluku o kupnji apkant preše. Vaša investicija u prave strojeve donijet će dugoročne koristi vašem poslovanju.


Mrežna stranica trgostal-lubenjak.hr koristi kolačiće (cookies) u svrhu analize prometa. Klikom na gumb "Prihvati" ili nastavkom korištenja ove stranice pristajete na korištenje kolačića.
Prihvati Više o kolačićima i promjena njihovih postavki